Sunday, April 24, 2016

Benjamin Barber en democratische participatie

"Wat zou een stad kunnen zijn? Wat betekent democratie in een verstedelijkte samenleving? Hoe kan de burger aan het bestuur deelnemen? Het zijn vragen die Murray Bookchin, pionier van de sociale ecologie, bezighielden toen hij zijn theorie van directe democratie via wijkraden uitwerkte. Vanuit dezelfde vragen vertrok ook de Amerikaanse onderzoeker Benjamin Barber in zijn boek ‘Als burgemeesters zouden regeren. Haperende staten, opkomende steden’ (2014). En voor een deel komt hij tot gelijklopende standpunten als Bookchin. Maar waar Benjamin Barber halfweg blijft staan, trekt Bookchin consequent de nodige conclusies."
Johny Lenaerts schreef er vorig jaar een langere tekst over. 'Burgerparticipatie op gemeentelijk niveau vind je hier terug.





Ook de Noorse sociale ecologist Sveinung Legard (foto) schreef vorig jaar een tekst over onder andere Barber en Bookchin. Legard werd in de jaren negentig als tiener geïnspireerd door jeugdschrijver Jostein Gaarder (auteur van 'De wereld van Sofie') en door schrijvende filosofen als Karl Marx en Murray Bookchin. Hij nam later deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oslo met een Communalistisch programma (als lijsttrekker van een groep voor een meer directe vorm van democratie), en hij is al geruime tijd één van de redacteuren van de website van New Compass. De tekst 'Scaling Up: Ideas about Participatory Democracy' is (in het Engels) hier te vinden.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.